duminică, 13 martie 2011

Matache nu mai locuiește aici...

Hala Matache a redevenit celebră în ultima vreme. Motivul nu este activitatea din interior, ci tot mai probabila ei demolare. Despre proiectul lărgirii căii Buzești a scris colegul Popescu de la Idei Urbane pe îndelete, iar cazul clădirii cu pricina a fost mediatizat pe larg în presă. Societatea civilă, atâta câtă este, a protestat. Aflăm mai nou că s-a  decis păstrarea statului de momument istoric (așa de ușor se poate pierde?) și că ar exista totuși o șansă ca această clădire să fie salvată - nu era prevăzută din start salvarea ei? Acum a fost descoperită pe traseul demolărilor?



Se remarcă astfel următorul fenomen. Avem una bucată clădire monument istoric. O ignorăm timp de 20 de ani, o lăsăm să fie sluțită fără milă prin renovări parțiale și complet neinspirate la exterior, iar în final, ne trezim că nu ne mai place, ba chiar ne încurcă și că mai bine o demolăm. De ce nu îngrijim și prețuim ceea ce avem? Suntem oare în stare să punem ceva mai bun în loc? Păi și atunci de ce?

6 comentarii:

  1. Foarte calumea prelucrată imaginea. Pozele simple sunt aproape imposibil de reuşit la hală (fire, maşini, mizerie) dar asta chiar arată ca o operă de artă!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Romulus: Mulţumesc! Ai dreptate, am făcut şi o varianta simplă, exact acelaşi cadru, dar complet inexpresivă. E şi dificil având în vedere cum arată hala acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. uau, ce hdr interesant! bravo, vad ca iti place sa te joci cu culorile :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Roxana: :) Cred că aduce culoare unei clădiri care altfel a ajuns foarte mohorâtă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Trec foarte des pe acolo... iar tu chiar ai inveselit acea zona :) Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Ana: Mulţumesc! Într-adevăr, zona, cel puţin acum, arată jalnic. Din păcate cred că va dura mult şi bine până se va construi ceva decent acolo. Şi mi-e teamă că nici Hala Matache nu va supravieţui.

    RăspundețiȘtergere